El “Boom” dels Ancestrals

per | 09/03/2021 | Curiositats, Articles, Vins i Escumosos

L’elaboració d’escumosos que està de moda !

Avui en dia, quan es parla de vins escumosos pràcticament tothom ho relaciona amb cava o amb el seu cosí francès, el champagne. Però… què són els vins escumosos? Doncs, com haureu deduït, són els vins que contenen bombolles, així de senzill.

El "Boom" dels Ancestrals 1

Si bé és cert que els dos mètodes més utilitzats per elaborar escumosos són els que hem esmentat abans, no és menys cert que, darrerament, estem veient el resorgir d’una antiga forma d’elaboració que estava una mica oblidada. Actualment, cada cop són més els productors que treuen al mercat alguna referència amb aquest mètode. Estem davant del BOOM dels ANCESTRALS! Només el nom ja enganxa, oi?

Però això ens genera una altra pregunta:

Què són els ANCESTRALS?

Com ja hem dit, són uns vins escumosos elaborats amb un mètode diferent. Però el curiós del cas és que tot plegat va venir per una antiga casualitat. Durant l’hivern francès i degut al fred que hi feia, s’aturava la fermentació i creient que el procés havia acabat, embotellaven el vi. Però, quan tornava el bon temps es reiniciava la fermentació i el nou gas carbònic que en sorgia les feia explotar,…boom!!!

D’aquí ve, aquesta és la història que hi ha al darrere del títol.

El "Boom" dels Ancestrals 2

En la actualitat

Actualment, i basant-se en aquella casualitat “ancestral”, els elaboradors, un cop han veremat el raïm i a mitja fermentació del most, l’embotellen per tal que acabi el procés a l’ampolla. Així, el gas carbònic derivat d’aquesta fermentació en ampolla es queda dins el vi. Evidentment sota un rigorós control per evitar ensurts.

L’elaboració d’ancestrals, en principi, estava relacionada sobretot a cellers amb produccions molt limitades, però actualment, com ara sabeu, aquesta pràctica s’està implantant ja en grans marques que també han vist l’oportunitat d’elaborar un producte de qualitat amb la mínima intervenció.

El "Boom" dels Ancestrals 3

Podem dir que aquesta elecció en l’elaboració d’aquests vins escumosos és positiu tant en l’àmbit comercial com a nivell de territori, d’una banda incorporant un nou producte diferencial al catàleg de cada bodega i, de l’altra, afegint un segell ecològic i de sostenibilitat imprescindible en el marc de la convivència amb el nostre entorn de proximitat. En aquesta direcció, la de la mínima intervenció en el terroir i en el producte, es focalitza també la tendència de produir el que s’anomenen vins naturals, però això ja us ho explicarem en un altre article.

Fins a la propera… Salut I bon vi!

El meu cistell